beroemdheden

Stanislas Wawrinka - een van de beste Zwitserse tennissers

Inhoudsopgave:

Stanislas Wavrinka is een professionele tennisser uit Zwitserland. Tijdens zijn carrière wist Stan drie overwinningen te behalen in Grand Slam-toernooien.

Carrière starten

Stanislas Wawrinka begon op zesjarige leeftijd met tennis. Al op zijn vijftiende besteedde hij geen aandacht meer aan zijn studie en concentreerde hij zich op deze sport. Op zijn veertiende hield hij zijn eerste officiële toernooi. Het debuut van de Zwitser zorgde voor de internationale uitdaging bij junioren.

In 2003 won Wawrinka de French Junior Open. Dit gebeurde een jaar nadat zijn professionele carrière was begonnen. Midden in de zomer van hetzelfde jaar maakte hij zijn debuut op volwassen niveau. Zijn eerste wedstrijd was een duel tegen Jean-René Lisnard, dat in een nederlaag eindigde.

Eerste trofeeën

In 2004 speelde Stanislas Wawrinka zijn debuutwedstrijd op de Davis Cup, waarna de Zwitser won op toernooien in Barcelona en thuis in Genève. Stan bereikte de eerste honderd van de ranglijst van professionele tennissers in 2005 nadat hij in de kwartfinales van de regio Azië-Pacific in Barcelona was beland.

De eerste overwinning in de finale van de ATR-toernooien vond plaats in 2006 in Umag, waar Stanislas op weg naar de laatste wedstrijd Martic, Cilic, del Potro en Volandri versloeg. In de beslissende wedstrijd was de Serviër Novak Djokovic de rivaal van de Zwitser. In de eerste set was de score 6-6 en ging Novak vanwege een blessure niet naar een tie-break.

Face helm

Het seizoen 2013 voor Wawrinka kan nog steeds als een van de beste worden beschouwd. Aan het begin van het jaar wist hij het toernooi in Chennan in tweetallen te winnen. Op de Australian Open verloor Stan van Djokovic. Daarna nam Wawrinka deel aan verschillende Azië-Pacific competities, waar hij eenmaal de finale bereikte.

In Oeiras won Stanislas de eerste trofee voor singles in de afgelopen twee jaar. Op de APR in Madrid verloor de Zwitser van Rafael Nadal in de beslissende wedstrijd. Het was Rafa die een struikelblok werd voor Stanislas op de French Open.

Op Wimbledon slaagde Stan er niet in om het juiste niveau van het spel te laten zien en maakte het in een vroeg stadium af. Stanislas kwam in goede vorm naar het laatste Grand Slam-toernooi en stopte een stap verwijderd van de laatste wedstrijd.

In januari 2014 won Stan de eerste Grand Slam. Op dat toernooi brak hij het verzet van Novak Djokovic en Rafael Nadal. Overigens was de overwinning op Nadal de eerste voor Wawrinka in dertien ontmoetingen tussen deze atleten.

Een jaar later behaalde Stanislas een tweede overwinning in Grand Slam-toernooien. Ze werden de French Open. Na de mislukte harde wedstrijden die plaatsvonden na het Australische kampioenschap, bereidde Wavrinka zich voor op de hoofdstart van de kleiwedstrijd en versloeg Novak Djokovic in de finale. Voor de Serviër was dit de enige nederlaag in grote toernooien in 2015.

De derde en tot dusver de laatste Victoria op de Grand Slam-toernooien vond plaats in de herfst van 2016, toen Stanislas de American Open won. In de finale werd Novak Djokovic opnieuw verslagen, die op dat moment de eerste lijn bezette in de ranglijst van de beste tennissers ter wereld. Na het verlies van de eerste wedstrijd in een tie-break, won Stanislas de volgende drie.

Dit jaar heeft Wawrinka nog geen enkel groot Grand Slam-toernooi kunnen winnen. Bovendien was hij bij Roland Garros Stan, hoewel hij de laatste wedstrijd bereikte, slechts zijn schaduw gedurende het toernooi.