beroemdheden

Skiër Nortug Petter: biografie, prestaties en interessante feiten

Inhoudsopgave:

Nortug Petter is een bekende Noorse skiër. Hij heeft veel prijzen en records. Hij werd 13 keer wereldkampioen en won tweemaal de Olympische Spelen. Op wereldkampioenschappen werd hij de absolute kampioen, hij wist in alle zes disciplines te winnen. Hij werd ook de tweevoudige winnaar van het WK en ontving de niet-officiële titel van King of Ski's. Tweemaal erkend als de beste atleet in Noorwegen. Tegenstanders kennen hem vanwege zijn unieke vermogen om aan de finish te accelereren en de overwinning te behalen met een krachtige schok. Vooral hij lukt, sprekend skate-stijl.

Biografie van skiërs

Nortug Petter werd geboren in 1986. Hij werd geboren in de Noorse stad Musvik in de provincie Nur-Trendelag. Hij begon zijn carrière in de professionele sport met deelname aan continentale wedstrijden. In het bijzonder behaalde hij bepaalde successen in de Scandinavische races, zeven keer op weg naar het podium. Het meest succesvol voor hem waren de achtervolgingsraces en start op 15 kilometer afstand.

Tijdens het WK maakte skiër Nortug Petter zijn debuut in het seizoen 2005/06. Hij maakte zijn debuut in de sprint in Drammen. Nortug Petter bereikte de 35e finish. Tegelijkertijd bleef hij tegelijkertijd deelnemen aan de Scandinavische wedstrijden. Aan het einde van het seizoen werd officieel bekend gemaakt dat hij een plek zou krijgen in de nationale ploeg.

Tegelijkertijd behaalde Nortug in zijn eerste seizoen op het WK de eerste overwinning. Op 8 maart 2006 eindigde hij als eerste in een skathlon in het Zweedse Falun. Achter zijn rug liet hij twee Duitsers achter - Tobias Angerer en Axel Taykhman.

In de laatste race van dat seizoen eindigde Northug Petter als tweede. In dezelfde skiathon miste hij de overwinning en verloor bij de finish van de Zweed Matthias Fredriksson in minder dan vier seconden. In het algemeen klassement voltooide hij zijn eerste seizoen op de wereldbeker op de 15e plaats.

Ster van de toekomst

De ster van de toekomst - dat is precies wat Northug aan het begin van zijn sportcarrière door veel journalisten werd genoemd, en ze faalden niet. Verschillende fabrikanten van skiuitrusting vochten meteen voor een contract met hem. De overwinning in deze confrontatie werd gewonnen door Fisher. Nortug was op dat moment nog een junior, maar desondanks was in zijn contract een tarief opgenomen. Voorheen werd dit nooit gedaan voor een jonge atleet. Het tarief werd vermenigvuldigd met 5, op voorwaarde dat Nortug eind 2007 het Noorse team bij de wereldelite zou terugtrekken.

In 2006 werden de Olympische Winterspelen gehouden in het Italiaanse Turijn, maar Nortug kwam niet in het nationale team. De Scandinaviërs wonnen 3 zilveren en 1 bronzen medaille. Zo'n optreden werd als een mislukking beschouwd. Toen waren velen, zoals Nortug zelf, verbijsterd waarom hij niet naar de Olympische Spelen werd gebracht.

Het eerste grote succes behaalde hij op het WK, dat in 2007 plaatsvond in het Japanse Sapporo. Nortug won de estafette. En twee jaar later won hij in Tsjechisch Liberec zijn eerste gouden medaille van het wereldkampioenschap in de individuele race. De Noor kwam als eerste in de achtervolging, nadat hij 15 kilometer in de klassieke stijl had afgelegd en daarna evenveel schaatste. Een schitterende overwinning in die race werd erkend als een van de beste finishes van Petter Northug.

Koninklijk jaar

2010 was een fantastisch jaar voor Northug. Aan het einde van het seizoen werd hij voor het eerst in zijn carrière de winnaar van het WK. 9 keer kwam Nortug als eerste over de finish, nog eens 6 keer was het tweede en behaalde een derde plaats. Alleen de Tsjech Lukasz Bauer, die de tweede in het algemeen klassement werd, kon hem de schijn van de strijd opleggen. Maar in werkelijkheid werd er niet gevochten, want Northugs voordeel was 600 punten.

In hetzelfde jaar trad de Noor triomfantelijk op tijdens de Olympische Spelen in Vancouver, Canada. Hoewel in het begin alles fout ging. Op een afstand van 15 kilometer in vrije stijl eindigde Nortug op de 41e plaats en in de achtervolgingsrace ging hij in de kopgroep tot hij op de laatste klim achterop kwam en slechts de 11e plaats behaalde.

Maar in de massastart op 50 kilometer van de finish wist hij de Duitse Axel Taykhman met drie tienden van een seconde voor te blijven, nadat hij de eerste gouden Olympische medaille had gewonnen.

In de estafette vluchtte Nortug in de laatste etappe en ging de afstand vanaf de vierde plaats. Hij wist de leiders in te halen, maar tegen die tijd brak de Zweed Marcus Hölner zich van zijn achtervolgers af, dus de Noren wonnen zilver.

In de eindsprint race vocht Nortug met twee Russen Nikita Kryukov en Alexander Panzhinsky, verloor van hen en won brons.

In de laatste teamsprint won Nortug samen met Eystein Pettersen nog een Olympisch goud. Voor het Noorse team was dit een triomfantelijke Olympiade, waarin ze de eerste plaats behaalden in het algemene klassement van het skiën.

Tweede wereldbeker Triumph

In het WK 2010/11 verloor Nortug de overwinning van de Zwitserse Dario Keulen en behaalde de tweede plaats. In het seizoen 2011/12 werd hij derde, waardoor Colony een gouden dubbel kon maken. Pas in het seizoen 2012/13 kreeg de planeet de titel van de sterkste skiër terug.

In het algemeen klassement liep hij voor op de Zwitser Dario Keulen, die dit keer de derde bleek te zijn en de Rus Alexander Legkov, die op de tweede plaats eindigde. Zijn laatste voordeel was bijna 200 punten van de dichtstbijzijnde achtervolger.

Tweede Olympische triomf

Maar de tweede Olympische Spelen in zijn carrière waren niet succesvol. Om te beginnen miste hij de race van 15 kilometer met de klassieke stijl. Toen mislukte de skiathlon, met een 17e plaats.

In de race over 50 kilometer vanaf de massastart kwam hij op 18 posities. Nortug stond het dichtst bij de Olympische medaille en stond in de estafette. In de laatste etappe vluchtte hij weer. Maar deze keer kon hij de achterstand die zijn landgenoten aan het begin van de race creëerden niet wegnemen. Nortug bezorgde het Noorse team de vierde plaats, bijna 40 seconden achter de Fransman Ivan Buate.

In de sprintrace in vrije stijl verloor Nortug onverwachts in de halve finale en op de laatste dag van de Olympische Spelen, samen met Ola Vigen Hattestad, werd hij slechts de vierde in de sprint van het mannenteam. Het lukte hem daardoor niet om een ​​enkele medaille te winnen, maar dit weerhield zijn team er niet van om de algemene langlaufwedstrijd te winnen.