Engelse voetballer Alex Oxlade-Chamberlain: biografie, prestaties en interessante feiten

Alex Oxlade-Chamberlain is een jonge maar al bekende Engelse voetballer die al vijf jaar de kleuren van het Londense Arsenal verdedigt. Hij is een zeer getalenteerde extreme middenvelder die actief geïnteresseerd is in de beste Europese clubs. Zijn carrière en leven zijn echter iets meer detail waard.

Vroege jaren

Alex Oxlade-Chamberlain werd op 15 augustus 1993 geboren in Portsmouth. In de vroege kinderjaren van de jongen verhuisden zijn ouders naar Southampton, waar zijn pad naar succes begon. Het is interessant dat de vader en oom van de jonge middenvelder professionele voetballers zijn - Mark en Neville. Ze hebben de jongen liefde voor deze sport bijgebracht. Mark, de vader, verdedigde de eer van Stoke City en Portsmouth en speelde ook voor het Engelse nationale team. Oom speelde ooit voor Port Vale, Mansfield Town en vele andere clubs.

Interessant is dat Alex in zijn schooltijd vrij goed rugby speelde, hij voorspelde zelfs een veelbelovende toekomst in deze sport. En hij slaagde ook in cricket. De voetballer zelf zei in een van zijn interviews dat het beoefenen van verschillende sporten hem hielp om atletischer en veerkrachtiger te worden. Inderdaad, van elk soort activiteit kun je het beste nemen en het in jezelf belichamen. En Alex zei dat hij tot alles in staat was, zelfs als hij zich daarvoor schaamde. De middenvelder gelooft dat het dankzij zijn capaciteiten en een zekere “universaliteit” is gelukt om succes te boeken.

Carrière starten

Alex Oxlade-Chamberlain is afgestudeerd aan Southampton. Bij dezelfde club een veelbelovende middenvelder en tekende hij zijn eerste profcontract. Dat was in 2010. Zijn debuut vond plaats op 2 maart - op dat moment was de jongeman 16 jaar oud en 199 dagen oud. Dankzij het betreden van het veld op zo'n jonge leeftijd werd Alex Oxlade-Chamberlain de op een na jongste voetballer die speelde als onderdeel van Southampton in de Premier League. De eerste is, zoals iedereen weet, Theo Walcott.

Het eerste doelpunt kwam overigens niet lang op zich wachten. Zijn Engelsman scoorde in hetzelfde jaar, maar op 10 augustus. Dit gebeurde tijdens een wedstrijd in de League Cup. En Southampton speelde toen tegen Bournemouth.

Overgang naar Arsenal

In 2011 werd Alex Oxlade-Chamberlain officieel speler in een van de beste Engelse clubs. London Arsenal kocht een getalenteerde voetballer voor 12 miljoen pond. Interessant is dat het contract was geschreven - als Alex met succes voor de nieuwe club zal spelen, dan zal het bedrag stijgen tot 15 miljoen.

Zijn debuut vond plaats op 28 augustus 2011. Vervolgens verloor Arsenal van Manchester United met een grote score van 2: 8. Alex werd halverwege de tweede helft vrijgelaten als invaller, maar hij redde de situatie niet.

Maar de volgende wedstrijd was voor de speler compleet. Vervolgens werd de speler op het veld losgelaten als onderdeel van een van de League Cup-bijeenkomsten. En in die wedstrijd scoorde Alex een doelpunt, wat zijn vaardigheden aantoonde.

Even later vond de Champions League-wedstrijd plaats. En in die wedstrijd scoorde Alex ook een doelpunt. Het was een bijzondere wedstrijd voor hem. Hij werd tenslotte de jongste speler die scoorde voor de "Gunners" in de Champions League.

Weg naar succes

Maar ondanks het feit dat Alex Oxlade-Chamberlain zich heel goed liet zien, kwam de middenvelder nog bijna nooit het veld op in de Premier League, omdat hij een stevige concurrentie had - Arshavin, Walcott en Gervinho. Maar toen Gervais Yao (de laatste van hen) naar Italië ging om de kleuren van Roma te verdedigen, kwam de Engelsman.

In 2012, op 22 januari, werd Alexa uitgeroepen tot speler in de basisopstelling voor de wedstrijd met Manchester United. Daarna verloren de 'schutters' met een gladde score van 1: 2. Het enige doelpunt werd door Robin Van Persie naar het doel gestuurd, de transfer werd uitgevoerd door Alex. De jonge middenvelder werd op 78 minuten vervangen. Dit werd opgevangen met afkeurende fluitjes op de tribune en Van Persie's verontwaardiging. Toegegeven, Alex bleek weinig schade te hebben, dus de beslissing om hem te vervangen was gerechtvaardigd. Trouwens, na deze wedstrijd zei de jongeman dat hij verwacht een plek in het eerste elftal veilig te stellen.

Wat echter waar bleek te zijn. Hij bracht de volgende wedstrijd door op 4 februari en het was zijn doelpunt dat de tweede helft van het Premier League-seizoen opende. Vervolgens ontwierp hij een dubbel met een tussenruimte van 11 minuten tussen de ballen.

Team optredens

Oxlade-Chamberlain Alex beschouwt voetbal als een integraal onderdeel van zijn leven. Dat is echter niet verrassend - hij is een getalenteerde speler, wat bijna iedereen zal bevestigen. Ze telden ook mee in het Engelse team. Hij speelde zijn eerste wedstrijd in 2010 in de jeugdploeg (onder de 18 jaar). Daarna bracht de jonge middenvelder de hele eerste helft op het veld door. Daarna waren er drie wedstrijden in het nationale team onder de 19 jaar, en daarna - 8 wedstrijden in de jeugdploeg (onder de 21). Voor 8 ontmoetingen scoorde hij 4 doelpunten.

Sinds 2012 speelt Alex voor het hoofdteam van Engeland. Op 16 mei 2012 werd hij opgenomen in de aanvraag van het team voor het EK 2012. En tien dagen later vond zijn debuut plaats. Het was een wedstrijd tegen Noorwegen en na 73 minuten werd de Engelsman vrijgelaten als vervanger van Ashley Young.

En hij scoorde het eerste doelpunt op 12 oktober van dat jaar. Daarna speelde Engeland met San Marino. Een interessant feitje trouwens: Alex en Mark Chamberlain werden de eerste zoon en vader in de voetbalgeschiedenis die voor hun team wisten te scoren. De prestatie is ongebruikelijk, het is onwaarschijnlijk dat het de komende jaren met iedereen kan worden herhaald.