beroemdheden

Spaanse tennisser Carlos Moya: biografie, sportcarrière en persoonlijk leven

Inhoudsopgave:

Carlos Moya, wiens biografie, sportcarrière en persoonlijk leven in dit artikel worden beschreven, is een bekende Spaanse tennisser, de winnaar van vele toernooien, waaronder Roland Garros. Eens was het eerste racket ter wereld. Nu onderdeel van het coachingsteam van Rafael Nadal.

Biografische gegevens

Carlos Moya werd in augustus 1976 geboren in het Spaanse Palma de Mallorca. Op 6-jarige leeftijd voor het eerst een tennisracket opgehaald. Carlos trainde hard en het leverde al snel resultaten op. Eens werd hij beschouwd als een van de beste junioren ter wereld.

Professionele carrière

Op 19-jarige leeftijd maakte Carlos Moya, nadat hij verschillende "toekomsten" en "uitdagers" had gewonnen, zijn debuut in de ATP-toernooien. Al in de tweede competitie bereikte hij de kwartfinales. In november 1995 werd hij voor het eerst de winnaar van het APR-toernooi in Boedapest.

Het volgende jaar nam Moya voor het eerst deel aan de Australian Open, waar hij niet verder kon komen dan de eerste ronde. Op de banen van Roland Garros en US Open vloog hij in de tweede ronde. In augustus won Carlos het thuistoernooi in Mallorca. Aan het einde van het seizoen behaalde hij de 26e plaats op de wereldranglijst.

1997 was een keerpunt voor Carlos Moya. Om te beginnen bereikte hij sensationeel de finale van de Australian Open, waar hij verloor van het eerste racket van de wereld Pete Sampras. Bovendien hielp het uitstekende tennisniveau van Carlos Moya gedurende het hele seizoen hem om een ​​uitnodiging te krijgen om deel te nemen aan het eindtoernooi van het jaar, waar hij de halve finale bereikte.

Het volgende jaar lachte het geluk aanvankelijk niet echt naar de Spaanse tennisser. Hij trad zonder succes op voor de rechtbanken van Australië. Maar dat veranderde allemaal toen toernooien begonnen op Carlos 'favoriete grond. Eerst won hij voor het eerst het ATP Masters-toernooi in Monte Carlo en behaalde vervolgens de belangrijkste overwinning in zijn carrière - hij werd de winnaar van de French Open (Roland Garros). Dit was zijn eerste en laatste titel in de Grand Slam-toernooien. Aan het einde van het seizoen werd Moya het vijfde racket ter wereld.

Ondanks de relatief slechte start van het seizoen in 1999, behaalde Carlos Moya in maart, nadat hij de finale van het Indian Wells-toernooi had bereikt, nog een prestatie: hij werd de eerste Spanjaard die het eerste racket ter wereld wist te worden. Helaas duurde hij bovenaan de wereldranglijst slechts 13 dagen.

Na een aantal niet erg succesvolle seizoenen, verscheen Carlos Moya in 2002 opnieuw. Eerst bereikte hij de finale op het toernooi in Monte Carlo en won daarna in Cincinnati. Tijdens de finale van de wereldtournee ging hij opnieuw naar de halve finale. Door uitstekende prestaties keerde de Spanjaard terug naar de top 10 van beste tennissers ter wereld.

In 2004 wint Carlos Moya voor de laatste keer het ATP Masters-serietoernooi. In Rome, in de finale, behandelde hij gemakkelijk David Nalbandian. Na deze overwinning was de tennisser de hoogste prestatie van het toernooi, de halve finale van het toernooi in Hamburg.

In de loop der jaren verloor Carlos Moya steeds meer terrein op de wereldranglijst, maar hij nam koppig deel aan alle competities. Maar leeftijd en oude verwondingen deden zich steeds meer voelen. Hij miste bijna heel 2009 vanwege gezondheidsproblemen. Het jaar daarop keerde Carlos Moya terug naar de rechtbank en kon hij nooit zijn oude vorm terugkrijgen.

De wedstrijd van de eerste ronde van het toernooi in Madrid was de laatste in zijn carrière voor de legende van het Spaanse tennis. Hij wilde voor het laatst optreden op zijn geliefde French Open, maar door problemen met zijn voet moest hij de grote sport verlaten.